Platanlønnen i St. Olavs-parken har stått der i 118 år, siden begynnelsen av 1900-tallet. Nå måtte treet dessverre vike.
I forbindelse med byggingen av K8 skal det opparbeides ny park i og langs Knud Holms gate. Etter opparbeidelse skal parken overtas av kommunen, og det gamle treet som har skuet over området var lenge en del av utomhusplanen. Nå viste det seg at det skapte problemer for anleggsvirksomheten som er i full gang, blant annet ble det nødvendig å kutte røttene som strakk seg utover anleggsområdet.
Det er ingen krav om bevaring av treet i reguleringsplanen, og da ble det tunge valget om å fjerne det tatt.
– Det var dessverre ingen vei utenom, og det synes vi er trist, sier prosjektleder Andreas Poulsson i Base.
Arborist Folke Omdal har utarbeidet en rapport som omhandler trærne i St. Olavs-parken. Om platanlønnen skriver han:
«Treet stammer mest sannsynlig fra en park eller et hageanlegg fra tidlig 1900-tallet. Aktuell alder vurderes til å være 118 år. Platanlønn kan i noen tilfeller blir over 400 år. Dette er sjeldent i bymiljø. Treets tilstand og utfordrende plassering og trekker noe ned. Forventet alder vurderes til å være 200 år.»
– Hva skjer med treet nå?
– Vi har tatt vare på treverket og vil utfordre de som jobber med opparbeidelse av parken om å ta det i bruk på et eller annet vis. Det kan være i form av benker eller andre installasjoner, sier Poulsson.
Det er landskapsarkitekt Elin Henricson i Mud som har ansvaret for prosjekteringen av parken.
– Det var med tungt hjerte jeg så treet bli felt, men jeg er svært glad for at byggherren vil gjenbruke det så langt som mulig, sier Henricson.
Platanlønn er registrert i fremmedartslista. Den er derfor ikke ønsket i vårt lokale økosystem, og nå starter arbeidet med å finne et stort erstatningstre som passer inn i Stavanger sentrum.