Historien
St. Olavs-kvartalet har vært under utvikling de siste 100 år. Kulturhistoriske verdier i området ligger i villabebyggelsen langs Knud Holms gate og tidligere park i sammenheng med Tivolifjellet fra hermetikktiden. Området er en del av Trehusbyen og ligger delvis innenfor Middelalderbyen. Høsten 1980 blir nye utbyggingsplanene for St. Olavs-blokkene kjent. Våren 2016 blir det kjent at Base Property vil bygge et høyhus i Knud Holms gate 8, i tråd med forslaget til ny sentrumsplan. Denne blir vedtatt 11. mars 2019. 31. august 2020 vedtar kommunestyret prosjektet med stort flertall (54-13).
Utbyggingsplanene for St. Olav begynner å bli kjent og Aftenbladet skriver på lederplass at det ikke er snakk om for eller imot, men vent og se.
Aftenbladet presenterer utbyggers så langt endelige planer.
Aftenbladet skriver på lederplass at sjelden har noe byggeprosjekt blitt møtt med sterkere fy-rop.
Bystyret godkjenner utbyggingen. Per A. Thorbjørnsen (V) karakteriserer det som et makkverk.
Fylkesmannen stopper prosjektet, bystyret beslutter å lage en helt ny reguleringsplan.
Aftenbladet presenterer noe som ligner på dagens bygningsmasse.
Ny utforming presenteres i Aftenbladet. Ligner også på det vi kjenner i dag.
Protester fra Kannikbakken 6.
Føljetongen fortsetter, denne gangen med at byggetegningene har gitt politikerne et feil beslutningsgrunnlag.
Kranselag.
Forslag til ny sentrumsplan presenteres på en pressekonferanse i Rosenkildehuset. Høyhus i St. Olav ligger inne, ingen av mediene nevner dette.
Daglig leder Alfred Ydstebø og prosjektleder Andreas Poulsson presenterer planene til Base Property og Borderholm i arbeidsutvalget til Kommunalstyret for byutvikling (KBU).
Første artikkel om KH8 i Aftenbladet, «Wedler og Ydstebø vil bygge høyt».
Kultur- og debattredaktør Solveig Grødem Sandelsom skriver kommentar i Aftenbladet. «Skal vi bygge høyt i Stavanger, så la oss nå gjøre det skikkelig.»
Politiske uttalelser i Aftenbladet. Raustein (Frp): «Midt i blinken.» Olsen (H): «Det er et interessant prosjekt, ikke avskrekkende i det hele tatt.» Nordtun (Ap): «Også vi er positive til arbeidsplasser i sentrum, der transporten til og fra ikke er basert på privatbil. Høyden på bygget er det viktigste ankepunktet.» Lunde (V): «Umiddelbart synes jeg dette blir altfor høyt og et fremmedelement i byen vår.»
Det avholdes arkitektkonkurranse, der de fem kandidatene blir bredt presentert i Aftenbladet 25. august. Det kommer litt syrlig fram at både Ydstebø, Poulsson og Wedler er i juryen.
Aftenbladet, RA og NRK presenterer «Breiavatnet Lanterna» som vinner av arkitektkonkurransen.
Pressemelding som blir sitert av Aftenbladet/RA/NRK, «Base kjøper ut Borderholm».
Base Property presenterer planene for byens partigrupper.
Flere debattinnlegg i Aftenbladet og RA går imot høyhusplanene, Hoffmann, Høiland, Grimnes.
Det blir kjent gjennom Aftenbladet at administrasjonens reviderte sentrumsplan legger opp til 8 etasjer i Knud Holms gate 8. Det er hensynet til solforholdene på Tivolifjellet som er begrunnelsen.
KBU stemmer ned forslaget fra administrasjonen om 8 etasjer og vedtar med 6 mot 5 stemmer forslag fra Høyre. «Det tillates høyhus med inntil 26 etasjer.» Ap og MDG stemmer subsidiært for «det kan bygges et høyhus som ikke avviker i vesentlig grad på eksisterende maks byggehøyder i kvartalet».
Kommunalutvalget vedtar forslag fra Ap med 7 mot 2 (SV og V) stemmer. «Det kan bygges et høyhus som ikke avviker i vesentlig grad på eksisterende maks byggehøyder i kvartalet.»
Fylkesutvalget avviser fylkesrådmannens innsigelse mot skygge på Tivolifjellet. Stryker innsigelsen mot stemmene fra V og MDG.
Det gjøres dagslysberegninger og 16 leiligheter i St. Olavs gate 2 og 4 blir utpekt som de mest skadelidende, også med hensyn til utsyn. Eierne blir kontaktet og invitert til et møte for å drøfte ulemper/kompensasjon. Flere av dem skriver under intensjonsavtale for salg.
Aftenbladet støtter forslaget om høyhus i Knud Holms gate 8 på lederplass.
Aftenbladet med reportasjen «St. Olav-beboere vil ikke ha nytt høyhus midt i glaningen».
RA med reportasjen «Frykter 18 etasjers Ydstebø-blokk».
KBU vedtar énstemmig oppstart av detaljregulering. «Stavanger kommune fastsetter foreliggende planprogram, datert MAD AS 24.08.2018, for utarbeiding av plan 2653P. Detaljregulering av Knud Holms gate 8 med følgende tillegg: Alle alternativer skal vises med skrånende takprofil mot Atlantic hotel.»
Rådmannen leverer endelig innstilling til ny sentrumsplan: «Knud Holms gate 8; det kan etableres høyhus som ikke avviker i vesentlig grad fra eksisterende byggehøyder i kvartalet.»
KBU vedtar rådmannens forslag mot Venstres endringsforslag om maksimal byggehøyde på 8 etasjer, forslaget får bare én stemme. Venstre foreslår også at det ikke må falle skygge på Tivolifjellet, dette forslaget får i tillegg Miljøpartiet De Grønnes stemme.
Kommunalutvalget går enstemmig inn for rådmannens innstilling. Venstre trekker forslagene fra KBU og SV stemmer også for innstillingen.
Bystyret går inn for rådmannens innstilling med 59 mot 8 stemmer: «Knud Holms gate 8; det kan etableres høyhus som ikke avviker i vesentlig grad fra eksisterende byggehøyder i kvartalet.» SV tar opp igjen Venstres forslag fra KBU om maks 8 etasjer og får dermed deres fem stemmer, i tillegg til to av tre fra eget parti. Også uavhengige Torfinn Ingeborgrud stemmer imot høyhus.
KBU gjør følgende vedtak: Privat forslag til detaljregulering for Knud Holms gate 8, plan 2653, med plankart og reguleringsbestemmelser sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn med følgende endringer: Gesimshøyde til høyhuset endres til maksimal kotehøyde + 83,0 (tilsvarende 17 etasjer). I tillegg skal takutformingen bearbeides og i større grad harmoniseres og gi en god profil sammen med omkringliggende bebyggelse. Toppetasjen skal også inneholde en publikumsrettet takterrasse med en størrelse på omkring 20 % av arealet i toppetasjen. Ny takform skal sikres gjennom byggegrenser i plankart til andregangsbehandling. Vedtaket fattes med hjemmel i plan- og bygningslovens § 12-10.
Fylkesutvalget avviser fylkesrådmannens innsigelse mot høyden på det innleverte forslaget med kote + 83 meter. Fylkesutvalget avviser også Riksantikvarens innsigelse om skjemmende utsikt fra Middelalderbyen. Begge innsigelsene avvist med 13 mot 2 stemmer.
Riksantikvaren reiser innsigelse til reguleringsplan for Knud Holms gate 8, da utformingen og høyden på bygningen vil ha negativ innvirkning på landskapsrommet med Breiavatnet og domkirken, og medføre fare for utilbørlig skjemming av domkirken. Tiltaket er i konflikt med de nasjonale kulturminneinteressene som er knyttet til middelalderbyen Stavanger med domkirken Tiltaket er også i konflikt med nasjonale kulturminneinteresser knyttet til NB!-områdene i Stavanger sentrum.
2. mars frafaller Riksantikvaren innsigelsen under følgende forutsetning: «Med sin reduserte høyde er alternativ 3A innenfor det kommunestyret i Stavanger definerer som «ikke vesentlig» høyere enn omkringliggende byggehøyder, og vil ikke motsette oss at dere går videre med utkastet.»
1
Alternativ 3A leveres til andregangsbehandling, det har en kotehøyde på + 78,9 og en etasjehøyde på 16.
Riksantikvaren bekrefter overfor Stavanger kommune at de har fått nye illustrasjoner som er tilstrekkelige til at Riksantikvaren kan ta stilling i saken: «Riksantikvaren har dermed ikke innsigelse til et planforslag som holder seg innenfor den angitte høyden på 78,9 m, og planforslaget kan vedtas med denne høyden.»
Utvalg for by- og samfunnsutvikling støtter med 8 mot 3 stemmer kommunedirektørens innstilling: «Foreliggende planforslag anbefales vedtatt. Saken legges fram for kommunestyret for endelig vedtak.»
Kommunestyret støtter med 49 mot 18 stemmer kommunedirektørens innstilling: «Foreliggende planforslag anbefales vedtatt.»
Riksantikvaren erklærer kommunestyrevedtaket ugyldig på grunn av saksbehandlingsfeil.
17_12543-145 Ugyldig planvedtak - plan 2653 2571467_1_1Kommunestyret behandler saken på nytt og vedtar kommunedirektørens innstilling, denne gangen med 53 mot 14 stemmer.
Søknad om rammetillatelse sendt Stavanger kommune.
Utvalg for by- og samfunnsutvikling behandler klager som kom i forbindelse med kommunestyrevedtaket 31. august 2020. Klagene tas ikke til følge, men «oversendes Statsforvalteren i Rogaland for endelig behandling, jf. plan- og bygningsloven § 1-9».
Stavanger kommune gir rivetillatelse for Misjonskirken.
De første rivearbeidene av Misjonskirken starter.
Avdeling for bymiljø og utbygging godkjenner plan for utomhusanlegg til rammesøknad.
Statsforvalteren i Rogaland avviser innkomne klager og stadfester bystyrevedtaket fra 31. august 2020. Statsforvalteren har ved behandling av klagesaken lagt stor vekt på hensynet til det lokale selvstyre. Vedtaket kan ikke påklages til overordnet forvaltningsorgan.
Base Property inngår utbyggingsavtale med Skanska verdt NOK 480 millioner.
Oppstart grunnarbeider: Sprenging, boring, meisling, pigging og bruk av støyende maskiner.
Oppstart betongarbeider: Grunnarbeidene ferdigstilt etter planen. Byggegropen er rundt 14 meter dyp.
Sperreskål! Bygget er tett. Alle som jobber på eller med bygget var samlet til pølsefest i 10. etasje for å markere denne milepælen.
Innflyttingsfest for Misjonskirken, tar i bruk både 3. etasje og kirkesalen i U1.
Café ilo åpner i første etasje.
Den offisielle åpningen av bygget ble markert med en stor fest. Byggherre Alfred Ydstebø til venstre, ordfører Sissel Knutsen Hegdal til Høyre.
Aftenbladets arkitektturanmelder Anders Rubing lander på terningkast fem. Hans største innvending er at bygget burde vært høyere.
Base selger K8 til Storebrand. Salget skjer nå, men Base skal ha prosjektledelse og forvaltningsansvaret i en periode framover. Prisen er rett i underkant av 1,1 milliarder kroner.